Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το 1955 ο Κωνσταντίνος Τοσκούδης, ιδρυτής της εταιρείας Suntos AE, εισέρχεται στον κλάδο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής σταφίδων με την ανέγερση ιδιόκτητου εργοστασίου σταφίδων εντός της πόλεως του Ηρακλείου Κρήτης.

Το 1981 ολοκληρώνεται μια υπερσύγχρονη μονάδα στην Βιομηχανική περιοχή σε οικοπεδικό χώρο 15.000 τ.μ. όπου γίνεται η επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία των σταφίδων.

Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα με δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τόνων το 8ωρο, εγγυώνται την σταθερή ποιότητα του προϊόντος.

Υπάρχει μια πλήρη γραμμή παραγωγής αποτελούμενη από πλυντήριο, θειωτήριο, φούρνο, κόσκινα διαλογής, απομισχωτικές διαλογής, μηχανήματα laser, αυτόματα ζυγιστήρια, τυποποιητικές μηχανές καθώς και ηλεκτρονικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ελέγχου ξένων υλών όπως μεταλλικά αντικείμενα κ.λ.π.

Οι αυστηροί συνεχείς έλεγχοι της ποιότητας κατά την διάρκεια της παραγωγής από έμπειρο προσωπικό επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη, αρκετοί από αυτούς μεγάλα εργοστάσια όπως σοκολατοβιομηχανίες, αρτοβιομηχανίες κ.α. μας έχουν εγκρίνει ως συνεργάτες και προμηθευτές τους με βάση την υψηλή ποιότητα καθώς και τους όρους υγιεινής του εργοστασίου μας.

Εκτός από τον εξαγωγικό τομέα, η επιχείρηση δραστηριοποιείται ενεργά και με την εσωτερική αγορά της Ελλάδος με εντυπωσιακά αυξανόμενους ρυθμούς ετησίως

Η σταφίδα είναι σήμερα από τα πλέον πιο υγιεινά και φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες κάτι που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό στον καταναλωτή λαμβάνοντας υπ’ όψη το φθηνό σχετικά κόστος αυτού σε σχέση με άλλα ομοειδή είδη.

Ακολουθώντας πιστά τα βήματα και τις οδηγίες του αείμνηστου ιδρυτή Κωνσταντίνου Τοσκούδη τo εργοστάσιο σταφίδων καθώς και οι ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν υπό την αιγίδα της νέας γενιάς των διαδόχων της οικογένειας Τοσκούδη οι οποίοι συνεχίζουν ακούραστα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης την ανοδική πορεία της εταιρείας.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Το εργοστάσιο σταφίδων της εταιρείας μας βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης από το 1981 σε ιδιόκτητο οικοπεδικό χώρο 15.000 τ.μ. όπου γίνεται η επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία των σταφίδων.

Υπάρχει μια πλήρη γραμμή παραγωγής αποτελούμενη από πλυντήριο, θειωτήριο, φούρνο, κόσκινα διαλογής, απομισχωτικές διαλογής, μηχανήματα laser, αυτόματα ζυγιστήρια, τυποποιητικές μηχανές καθώς και ηλεκτρονικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ελέγχου ξένων υλών όπως μεταλλικά αντικείμενα κ.λ.π.
Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα με δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τόνων το 8ωρο, εγγυώνται την σταθερή ποιότητα του προϊόντος.

Το εργοστάσιο μας έχει την δυνατότητα με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα να συσκευάσει σε διαφόρων κιλών χύμα συσκευασίες όπως και επίσης σε σακουλάκια διαφόρων γραμμαρίων.

Οι αυστηροί συνεχείς έλεγχοι της ποιότητας κατά την διάρκεια της παραγωγής από έμπειρο προσωπικό επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
συσκευασίες όπως και επίσης σε σακουλάκια διαφόρων γραμμαρίων.

Σταφίδα Σουλτανίνα

step1

Η σταφίδα σουλτανίνα προέρχεται από το την αποξήρανση των σταφυλιών από την ποικιλία Σουλτανίνα, από την οποία προέρχεται και το όνομα της. Η συγκεκριμένη σταφίδα είναι χωρίς κουκούτσια (απύρηνη) και το χρώμα της είναι ξανθό – χρυσαφί λόγο των λευκών σταφυλιών. Η σουλτανίνα παράγεται στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Νομό Ηρακλείου.
Η σταφίδα σουλτανίνα χωρίζεται σε 4 διαφορετικούς τύπους ως προς το μέγεθος των ρωγών. Όσο αυξάνεται το νούμερο του τύπου οι ρώγες ανά 100 γραμμάρια αυξάνονται με αποτέλεσμα οι σταφίδες να είναι πιο ψιλές.

Η Σταφίδα Σουλτανίνα Ξανθή συσκευάζεται και διατίθεται από την εταιρεία μας σε συσκευασία χύμα των 10 κιλών σε συγκεκριμένα χαρτοκιβώτια ανάλογα με τον τύπο της σταφίδας καθώς και σε σακουλάκια των 200 γραμμαρίων έκαστο.

sakoulaki_soultanina
Σακουλάκι
sakoulaki_soultanina
ΤΥΠΟΣ Νο 1
sakoulaki_soultanina
ΤΥΠΟΣ Νο 2
sakoulaki_soultanina
ΤΥΠΟΣ Νο 22

Σταφίδα Μαύρη Κορινθιακή

step1

Η σταφίδα μαύρη προέρχεται από το την αποξήρανση μαύρων σταφυλιών. Το χρώμα της συγκεκριμένης σταφίδας είναι μαύρο λόγο των μαύρων σταφυλιών. Η μαύρη σταφίδα παράγεται κυρίως στη περιοχή της Κορίνθου στη Πελοπόννησο.

Η Σταφίδα Μαύρη Κορινθιακή συσκευάζεται και διατίθεται από την εταιρεία μας σε συσκευασία χύμα των 10 κιλών σε λευκά χαρτοκιβώτια καθώς και σε σακουλάκια των 200 γραμμαρίων έκαστο.

μαυρη σακουλάκι


Σακουλάκι
Μαύρη χύμα


Μαύρη Κορινθιακή

Η σταφίδα και η ιστορία της

Istoriko9gr

Το αμπέλι είναι από τα πιο αρχαία φυτά τα οποία καλλιεργεί ο άνθρωπος. Έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά για τις ευεργετικές ιδιότητες και την αξία που έχουν για τον άνθρωπο το σταφύλι, το κρασί και η σταφίδα ως τροφή, ως μέσο θεραπείας, ως δυναμωτικό του οργανισμού. Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης, της Πελοποννήσου και ευρύτερα του μεσογειακού χώρου είναι επηρεασμένη από την καλλιέργεια του αμπελιού. Είναι καταγεγραμμένο ότι ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς του κόσμου πρώτα οι Έλληνες και ύστερα οι Ρωμαίοι θεωρούνται οι πιο ειδικευμένοι αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγοί. Μυθολογία, ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, ήθη και έθιμα, συνήθειες διατροφής, εμπόριο, ιατρική ακόμη και η θρησκεία μας, φέρουν την σφραγίδα του αμπελιού. Αρχαίοι έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, Πλάτων, Αριστοτέλης αναφέρονται συχνά στις σταφίδες, που παράγονταν από την αρχαιότητα και ήταν γνωστές ως “ασταφίδες” ή “σταφυλίδες” ή “σταφίδες”.

Istoriko8gr

Σήμερα καλλιεργούνται η Κορινθιακή σταφίδα της οποίας το επίκεντρο καλλιέργειας είναι η βόρεια και δυτική Πελοπόννησος και η σουλτανίνα, που είναι διαδεδομένη κυρίως στους νομό Ηρακλείου της Κρήτης. Από την ποικιλία κορινθιακή παράγεται η μικρού μεγέθους “μαύρη” σταφίδα, ενώ από την σουλτανίνα η μεγαλύτερου μεγέθους “ξανθιά”. Η ποικιλία σουλτανίνα είναι ασιατικής προέλευσης και προέρχεται από την περιοχή “Σουλτανιέ” του βορείου Ιράν απ’ όπου εισήχθη και καλλιεργήθηκε τον 12ο αιώνα στην κοιλάδα του Ερμού ποταμού (Μαγνησία της Μικράς Ασίας). Από ‘κει διαδόθηκε στην περιοχή της Σμύρνης και στη λοιπή ακτή της Ιωνίας. Η σουλτανίνα εισήχθη από τη Σμύρνη στην περιοχή Ναυπλίου το 1838 και από ‘κει η καλλιέργεια της διαδόθηκε στην περιφέρεια Αργολίδας και το 1901 άρχισε να καλλιεργείται και στην Κρήτη.

Istoriko7gr

Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Άρχισε να έχει οικονομικό ενδιαφέρον στην Κρήτη μετά το 1922 που ήλθαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες είχαν μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια σουλτανίνας και είχαν και μεγάλους εξαγωγικούς οίκους. Η καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης το 1915 ήταν περίπου 1.000.000 στρέμματα σουλτανίνας εμβολιασμένα σε αμερικάνικο υποκείμενο τα περισσότερα. Η παραγωγή της σταφίδας σουλτανίνας στην Ελλάδα το 1925 ήταν 8.000 τόνοι από το 1938 μέχρι το 1960 ήταν 30.000 τόνοι. Το 1983 έχομε την μεγαλύτερη παραγωγή σταφίδας γύρω στους 102.000 τόνους. Σήμερα η παραγωγή είναι γύρω στους 8.000 τόνους.

Istoriko5

Οι σταφίδες, όπως και άλλα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα) αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. 100 γρ σταφίδας παρέχουν 249 θερμίδες, αρκετές φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα σταφύλια, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Άλλα συστατικά περιέχονται σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα νωπά σταφύλια (π.χ. βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, καροτένια, λουτεΐνη και ξανθίνες) Όπως και τα σταφύλια, οι σταφίδες περιέχουν ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη, είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη, που έχει αντι-φλεγμονώδη, και αντικαρκινική δράση ,και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη πιθανόν να είναι προστατευτική έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Εξετάζεται επίσης ο πιθανός θετικός της ρόλος σε καρδιαγγειακά νοσήματα, σε εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και σε ιογενείς / μυκητιακές μολύνσεις.

Istoriko4gr

Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις , ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου παρεμβαίνοντας σε μοριακούς μηχανισμούς στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό γίνεται πρώτον μειώνοντας την ευαισθησία των αιμοφόρων αγγείων σε βλάβες μέσω μειωμένης δραστικότητας της αγγειοτασίνης (συστημική ορμόνη που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος) και δεύτερον, μέσω αυξημένης παραγωγής της αγγειοδιασταλτικής ουσίας του νιτρικού οξειδίου (μια ευεργετική ένωση η οποία προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων). Όπως στα σταφύλια και ειδικά σε εκείνα που προέρχονται από κόκκινα / πορφυρά σταφύλια, περιέχουν ανθοκυανίνες, μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών αντι-οξειδωτικών. Έχει βρεθεί ότι οι ανθοκυάνες έχουν αντι-αλλεργικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντι-μικροβιακές και αντι-καρκινικές δράσεις.

Istoriko3gr

100 γρ σταφίδας παρέχουν 3,7 g ή 10% των ημερήσιων-απαιτούμενων επίπεδων διαιτητικών ινών. Η ανάλυση της σύνθεσης των διαιτητικών ινών της σταφίδας (Camire, Dougherty, 2003) έδειξε ότι περιέχονται κυρίως πηκτίνες και πολυσακχαρίτες γλυκόζης και κατάλοιπα μαννόζης. Μελέτες δείχνουν ότι η ένταξη τροφίμων με φυτικές ίνες στη διατροφή, συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, βοηθάει στη μείωση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα, και ακόμα ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και στην μείωση των επεισοδίων δυσκοιλιότητας (μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης της τροφής). Εχουν γίνει και αναφορές για θετική δράση στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και ειδικότερα του εντέρου και του μαστού. Επιπλέον, περιέχουν φλαβονοειδείς ενώσεις όπως τρυγικό οξύ, τανίνες, κατεχίνες κλπ..

Istoriko2gr

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι σταφίδες θεωρούνται χρήσιμες για την οδοντική υγεία. Παρά το γεγονός ότι η υφή τους είναι «κολλώδης», περιέχουν μικροοργανισμούς, που αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση βακτηριδίων που προκαλούν φθορές στην οδοντική πλάκα.. Οι σταφίδες είναι συμπυκνωμένες πηγές ορισμένων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το φθόριο, και ο ψευδάργυρος. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι ουσιαστικοί συν-παράγοντες του αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. 100 γρ σταφίδας παρέχουν το 23% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή) σε σίδηρο. Περιέχουν και κάλιο που είναι χρήσιμο για την καρδιάς καθώς συμβάλλει στην αποβολή της περίσσειας του νατρίου φροντίζοντας έτσι την αρτηριακή υπέρταση .Τα 100 γρ παρέχουν 749 mg καλίου.

Istoriko1gr

Οι σταφίδες είναι περιέχουν βόριο (σε συγκέντρωση 2,2 mg/100 g), ένα στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη και που μπορεί επίσης να παίζει προληπτικό ρόλο για οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως για παράδειγμα θειαμίνη , πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη , φυλλικό και παντοθενικό οξύ . Οι σταφίδες δεν περιέχουν αρκετή βιταμίνη C, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλα σχεδόν τα αποξηραμένα φρούτα

Συνταγές

Πικάντικο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

Μια καταπληκτική και πιο γιορτινή συνταγή. Ιδανική για ένα φιλικό κάλεσμα ή ένα πιο επίσημο οικογενειακό τραπέζι. Υλικά συνταγής 1 (1.700 γραμμ. περίπου) κοτόπουλο, κομμένο σε 6 μερίδες 3 κ.σ. ελαιόλαδο 500 γραμμ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια) 5 σκελίδες ολόκληρες σκόρδο 2 κ.σ. πάπρικα καυτερή 4…

Κοτόπουλο με πορτοκάλι και σταφίδες

Συστατικά 500γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ½ κούπα σταφίδες μαύρες ½ κούπα φιστίκια κάσιους Χυμό από 2 πορτοκάλια 1 πορτοκάλι σε κομμάτια αλάτι, πιπέρι ¼ κούπας κρέμα γάλακτος ή 2 κουτ. γλυκού κορν φλαουερ λίγο βούτυρο Μερίδες: 4 Εκτέλεση: Σε λίγο…

Σαλάτα με σταφίδες και κόκκινο λάχανο

Υλικά 100 γραμμάρια σταφίδες Μισό κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 ψιλοκομμένα φινόκια 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα Χυμός πορτοκάλι 2 κουταλιές μπαλσάμικο 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 φακελάκι κουκουνάρι Αλάτι Πιπέρι Εκτέλεση Πρωτοτυπία και νοστιμιά στο τραπέζι! Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε τηγάνι με…

Πράσινη σαλάτα με κρουτόν και σταφίδες

Μια δροσερή σαλάτα με γιορτινό χαρακτήρα που συνδυάζει όλες τις πρασινάδες του χειμώνα με αρωματικά, σταφίδες και ξινομυζήθρα. Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα 300γρ. σπανάκι φρέσκο και τρυφερό 200γρ. φύλλα ρόκας φρέσκα 300γρ. αντίδια φρέσκα 1 λόλα ρόσα 5 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι…

Μπάρες βρώμης με αμύγδαλα και σοκολάτα

Υλικά Για 2-4 άτομα 1/3 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας 1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ολόκληρα 1/3 φλιτζάνι σταφίδα ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ¼ φλιτζάνι μέλι ¼ φλιτζάνι βούτυρο 1 βανίλια 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης 1 ¼ κουταλιά της σούπας σουσάμι 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης Εκτέλεση…

Kέικ μελιού με σταφίδες και καρύδια

Υλικά 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού 3 φλιτζάνια του ταγιού αλεύρι 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές ή μαύρες…

Πανετόνε με σταφίδες

Το παραδοσιακό ιταλικό τσουρέκι για την πρωτοχρονιά σε μία γλυκιά συνταγη με εύκολη προετοιμασία! Υλικά για 8-10 άτομα 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκοι επιπλέον 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού 1/4 κουταλάκι βανίλια 50…

Μπισκότα με Σταφίδες και Κουάκερ

Eκτέλεση 1. Λιώνετε το Χωριό βιολογικό βούτυρο αγελάδος και το αφήνετε στην άκρη να γίνει χλιαρό προς κρύο. 2. Σε ένα μπολ, ρίχνετε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, το κουάκερ, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύετε, και τέλος προσθέτετε το Χωριό βιολογικό βούτυρο.…

Πρωινό με γιαούρτι και δημητριακά

Για να ξεκινάμε την ημέρα μας γευστικά! Τι έχουμε: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1 φλιτζ. δημητριακά 1/2 φλιτζ. σταφίδες, ξανθές 1 ποτηράκι ρούμι, μαύρο 1 κουταλιά μέλι Για τη σαντιγί: 1 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 2 κουταλιές ζάχαρη, άχνη Τι κάνουμε: Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε…

Επικοινωνια

Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Τετράγωνο 13, Οδός Ι Ηράκλειο – Κρήτη – Ελλάδα,Τ.Κ. 71110

+30 2810 380833-4
fax +30 2810 380835

Φορμα επικοινωνιας